Av:Geir Ove Bernhoff
Sommeren er ferietid for de fleste, og i denne sammenhengen kan det dukke opp spørsmål om rettigheter og plikter i forbindelse med ferieavviklingen. I denne artikkelen vil vi beskrive de mest aktuelle bestemmelsene rundt dette temaet.
Ifølge ferieloven har alle rett på 25 virkedager ferie hvert år. Dette betyr praksis fire uker pluss én dag, fordi ferieloven regner feriedager i form av seks virkedager per uke. De av dere som er omfattet av tariffavtale har i tillegg 4 feriedager, som da totalt gir 5 ferieuker.
Arbeidstakere over 60 år gis i tillegg 5 ekstraferiedager som kan tas ut når arbeidstakeren selv ønsker det.
Arbeidstaker som starter senest 30 september i ferieåret, har rett til full feriefritid. Arbeidstaker som starter etter dette tidspunkt, har rett til feriefritid på 6 virkedager. Forutsetningen er at ferien ikke allerede er avviklet hos forrige arbeidsgiver.
Når det gjelder sommerferie er hovedregelen at alle arbeidstakere har rett til å avvikle tre sammenhengende uker ferie i perioden mellom 1. juni til 30. september. Disse ukene kalles hovedferieperioden.
Feriepenger
Ferie og medfølgende feriepenger er en rettighet alle arbeidstakere i Norge har. Feriepenger tjenes opp året før du skal ta ut ferie, og dette kalles opptjeningsåret. Etter ferieloven skal feriepengegrunnlaget være på 10,2 %, mens det for dem med tariffavtalen skal være på 12 %. For arbeidstakere over 60 år skal feriepengegrunnlaget heves ytterligere med 2,3 %.
Hvis du ikke har jobbet året før, har du uansett rett til å ta ferie. Men da har du ikke rett til feriepenger. En arbeidstaker kan allikevel motsette seg å avvikle mer feriefritid enn det feriepengene dekker, forutsatt at virksomheten ikke holder stengt under fellesferien.
Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at ferien blir avviklet, og arbeidstaker har plik ttil å ta ferie. Etter ferieloven bestemmelser er eneste mulighet til å få ut feriepengene for eventuell ferie som ikke er avviklet at du slutter i bedriften. Dette betyr at feriepengene skal følge uttak av ferie. For eksempel: Tar du to uker ferie har du krav på å få utbetalt 40 prosent av feriepengene dersom du har rett til fem ukers ferie total. Den del av feriepengene som overstiger lønn for vanligarbeidstid i ferien, kan likevel utbetales i forbindelse med avvikling av hovedferie eller sammen med lønn for juni måned.
Slutter du i bedriften skal alle opptjente feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden. Den del av feriepengene som ikke lar seg beregne innen dette tidspunkt, kan utbetales i forbindelse med det avsluttende lønnsoppgjøret.
Planlegging av ferie
Arbeidsgiver skal drøfte tidspunkt for ferie med de ansatte eller deres tillitsvalgte i god tid før selve ferien. Det vil si at du har rett til å komme med ønsker for tidspunkt, og at arbeidsgiver skal ta hensyn til dem så langt det er praktisk mulig. Arbeidstakere har rett til å få svar om fastsetting av ferie tidligst mulig, og senest 2 måneder før ferien starter, i følge ferieloven.
Hva om du blir syk i ferien?
Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan etter ferielovens § 9, kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold (snarest mulig) etter at arbeidet er gjenopptatt.
Hvis du blir syk eller skadet førferien starter, kan du kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret senest siste arbeidsdag du skulle hatt før ferien. Merk at det er en forutsetning at du er 100 % arbeidsufør og at loven bare gir rett til å få hele ferien utsatt.
OBS: Merk at i begge tilfeller må arbeidstaker fremsette dokumentasjon i form av legeerklæring.
Dersom arbeidstaker er sykemeldt så lenge at ferien ikke kan avvikles i ferieåret, skal ferien overføres til det påfølgende året.
Foreldrepermisjon og ferie
Arbeidsgiver kan ikke legge ferie i permisjonstiden uten samtykke fra arbeidstaker. Det samme gjelder for fedre- og omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel. Allikevel kan arbeidstaker selv kreve å få avviklet ferie under slike permisjoner, selv om hen mottar ytelser fra folketrygdloven eller får ordinærlønn i forbindelse med fødselspermisjon.
Ferie under permittering
All ferie som er planlagt og godkjent, og hvor avviklingen havner i permitteringsperioden skal avvikles. Arbeidsgiver skal i denne perioden utbetale feriepenger.
Overføring av ferie
Selv om ferieloven har satt en øvre grense på overføring av ferie på 2uker, skal all lovbestemt ubenyttet ferie som ikke er avviklet i løpet av året overføres til neste år. I tillegg kommer da den avtalefestede femte ferieuken ,som ved skriftlig avtale mellom bedriften og den enkelte, kan overføres helteller delvis til neste år. Ved overføring av ferie skal også feriepengene for samme antall overførte feriedager følge med.
Ferie i oppsigelsestiden
Dersom arbeidsgiver sier opp den ansatte og oppsigelsestiden er 3 måneder eller mer, kan ikke arbeidsgiver påleggearbeidstaker å ta ut ferie i oppsigelsestiden. Arbeidstaker kan derimot kreve at ferien legges til oppsigelsestiden.